Dr Veerle Sterken, geboren te Gent in 1980, is vandaag werkzaam als research scientist & group leader aan het ETH te Zurich. Ze verrichtte onder meer baanbrekend onderzoek naar Interstellar Dust in het zonnesysteem. In deze materie heeft Dr Sterken internationale faam.
De Stardust Missie, waarvan ze medeverantwoordelijke was, bracht als eerste en enige satelliet vermoedelijke ruimtestof van de lokale interstellaire wolk terug naar de aarde, stof die nadien in een laboratorium kon worden geanalyseerd.
Vandaag is Dr Sterken werkzaam als research scientist & group leader aan het ETH te Zurich. Daarvoor was Dr Sterken Postdoctoral researcher aan het Astronomical Institute for Applied Physics in Bern en ook Postdoctoral researcher aan de Universiteit van Stuttgart en aan het Max Plancke Instituut waar ze baanbrekend onderzoek deed naar Interstellar Dust in het zonnesysteem. In deze materie heeft Dr Sterken internationale faam. In opdracht van Thales en TU Delft verleende Dr Sterken ook haar medewerking aan de Darwin Mission.
Op het vlak van Interstellar Dust creëerde Dr Sterken computersimulaties om de banen en eigenschappen van interstellair stof beter te begrijpen en om de Cosmic Dust Analyze van de Cassani ruimtesonde te kalibreren. Tot haar belangrijkste werk behoort haar opdracht als medeverantwoordelijke binnen het Stardust Team. De Stardust Missie bracht als eerste en enige satelliet vermoedelijke ruimtestof van de lokale interstellaire wolk terug naar de aarde wat nadien in het laboratorium kon worden geanalyseerd. Het aandeel van Dr Sterken bestond erin de banen van de deeltjes die door Stardust gevangen werden computergewijs te simuleren en bij te dragen aan de analyse van de Stardust-resultaten.
Als ruimtewetenschapper behoort Dr Sterken tot de internationale top en bouwde ze op jonge leeftijd reeds een indrukwekkende carrière uit.