hero-1.jpg

Laureaten

Laureaat 2024

Bram Govaerts

Bram Govaerts is directeur-generaal bij CIMMYT - het International Maize and Wheat Improvement Center.

Bram Govaerts is expert op het gebied van bio-ingenieurswetenschappen en bodemwetenschappen. Hij staat bekend om het pionieren, implementeren en inspireren van transformationele veranderingen voor boeren en consumenten bij het aangaan van de uitdagingen op het gebied van duurzame ontwikkeling. Hij brengt multidisciplinaire wetenschaps- en ontwikkelingsteams samen om duurzame, multi-stakeholder- en sectorstrategieën te integreren die innovatie en verandering in de agrifoodsystemen genereren. Zijn initiatieven, excellentie in wetenschap voor impact en de partnerschappen die hij inspireerde hebben geresulteerd in verbeterde voeding, natuurbehoud en nationale en internationale veerkracht en voedselzekerheid.

Een van Govaerts' opmerkelijke projecten, Masagro, ontwikkeld in samenwerking met boeren, wetenschappers, trainers, voorlichters en communicatie- en technologiespecialisten, heeft een positieve impact gehad op de levens van 2,5 miljoen mensen in Mexico. Geïnspireerd door het ethos van Norman Borlaug: 'Breng het naar de boer', integreert Masagro het juiste zaad met duurzame landbouwpraktijken binnen een geïntegreerd marktkader, terwijl ook de kennis van boeren wordt gewaardeerd en geïntegreerd. Dit transformatieve project wordt nu in meerdere Afrikaanse landen opgeschaald, waardoor het bereik en de impact ervan verder worden uitgebreid.

Bram Govaerts is (co-)auteur van meer dan 90 peer-reviewed publicaties. Hij is lid van het Sustainable Development Solutions Network, een A.D. White Professor-at-Large aan de Cornell University en won de Norman Borlaug Field Award 2014 van de World Food Prize Foundation.
In 2020 werd Govaerts verkozen tot Fellow door The American Society of Agronomy (ASA) vanwege zijn uitstekende bijdragen aan het veld van de agronomie.